Dual enzymaks model enzim ölçer cihazı (Enzyme meter), buğday içerisindeki hem doğal ve hem toplam (mikrobiyolojik+doğal) alfa amilaz enzim aktivitesini ölçmek için kullanılır. Tüm analiz süreci ve ayarlar kullanıcı dostu tasarıma sahip 4.3 inç dokunmatik renkli LCD ekran üzerinden takip edilebilir. Dual enzymaks ile aynı anda iki adet numunenin analizi güvenilir ve yüksek hassasiyet ile yapılabilir ve böylece zaman açısından tasarruf sağlanabilir. Ekranın hafızasında en son yapılan 100 adet analiz kayıt edilir ve termal yazıcı ile istenen sonucun çıktısı alınabilir. Barometrik sensör ile cihaz kurulduğu konumun rakımını otomatik olarak algılar ve sonuçları doğru rakıma göre düzeltir. Rutubete göre numune miktarının belirlenmesi, analiz sonuçlarının rutubete göre düzeltilmesi ve donanım arıza tespit ve benzeri özellikler ekrandan kolaylıkla ayarlanabilir. Analiz için gerekli olan tüm cam ve sarf malzemeler cihaz ile birlikte ücretsiz olarak verilir. Opsiyonlu olarak, sirkülasyonlu soğutma ve kazan doldurma cihazları mevcuttur. Dual enzymaks dış ölçüleri 312x130x543 mm ve net ağırlığı 18 kg dır. Kullanım hataları hariç 2 yıl ürün garantisi ve 10 yıl yedek parça garantisi bulunmaktadır.

Düşme Sayısı / Enzim Ölçer / Dual Enzymaks Teknik Özellikleri;
Donanım;
  • Görüş açısı ayarlanabilir 4.3’’ renkli dokunmatik ekran ve ekran kalemi
  • Yüksek performans için ARM teknolojisi ile güçlendirilmiş işlemci
  • Yüzey montaj (SMD) teknolojisi ile üretilmiş tümleşik kontrol ünitesi
  • Korozyona dayanaklı uzun ömürlü Paslanmaz çelik su kazanı ve ısıtıcı rezistanslar
  • Voltaj değişimlerine karşı korumalı SMPS güç kaynağı
  • Güçlü ve sessiz çalışan 4,5 Nm gücünde ana motor
  • Hızlı ve ekonomik Termal yazıcı
  • Korozyon ve paslanmaya karşı dirençli Alüminyum alt taban ve ön levha
  • Aynı anda iki numune analiz etme imkanı
Yazılım;
  • Kullanıcı dostu ara yüz tasarımı
  • FN, FN meal ve FFN test seçenekleri
  • Su kazanı için otomatik su seviyesi kontrolü
  • Yapılacak teste göre otomatik su sıcaklık ayarı
  • Numune isimlendirme özelliği
  • Dahili hafıza ile test sonuçlarının arşivlenmesi (100 sonuç için)
  • Barometrik sensör ile otomatik rakım ayarı
  • Rakıma göre sonuçları otomatik düzetme
  • Rutubete göre numune miktarını belirleme
  • Rutubete göre sonuçları düzeltme
  • Paçal oranını hesaplama
  • Aksesuarların takılı olduğunu gösteren ikonlar
  • Ayarlanabilir tarih, saat ve ekran çözünürlüğü
  • Yabancı dil seçeneği
  • Arıza tespit sistemleri

Düşme Sayısı / Enzim Ölçer / Dual Enzymaks Teknik Özellikleri;

Güç: 1050 W
Voltaj: 220 V, 50 Hz
Net Ölçüler (mm): 312x130x543
Paket Ölçüleri (mm): 350x180x600
Ağırlık (Kg): 18
Ürün Garantisi: 2 Yıl
Yedek Parça Garantisi: 10 Yıl
Standartlar: AACC 56/81B, ICC 107/1, ISO/DIS 3093

Fırıncılık sektöründe, hamurdaki amilaz enzimi aktivitesi çok önemlidir. Çünkü maya gelişimi için gerekli olan şekerleri ortaya çıkartan alfa amilazlardır. Bu amaçla hamurda bulunan nişasta alfa amilazlar tarafından mono ve disakkaritlere parçalanır. Oluşan mono ve disakkaritleri mayalar tüketmekte ve hamurlarda gaz oluşturmaktadırlar. Amilaz aktivitesi düşük olduğunda ekmekte oluşacak gaz miktarda ve dolayısıyla ekmeğin kabarması da az olacaktır. Bu amaçla ekmekçilikte amilaz aktivitesinin iyileştirilmesinde çok az miktarda tahıl kaynaklı amilazlar, genelde ise fungal kaynaklı amilazlar kullanılmaktadır.

Unlarda ve buğdaylar da alfa amilaz ilavesinin izlenmesi için hem tahıl hem de fungal amilazı ölçen bir method gereklidir. Cihazımızda FN modu ile tahıl kökenli alfa amilazların izlendiği gibi, FFN modun da ise mikrobiyolojik kaynaklı alfa amilazlar izlenebilmektedir. FN testi kaynama sıcaklığında yapılırken FFN testi 90 C derecede yapılmaktadır.

Fungal Falling Number metodu toplam alfa amilaz enzim aktivitesini ölçmede kullanılır. Yani hem tahıl kökenli hem de fungal kaynaklı alfa amilaz aktivitesi tespit edilmiş olur. Fakat bu aktivitesinin ne kadarını tahıl ne kadarının da fungal kaynaklı enzimler sayesinde olduğunu tespit edemeyiz. Sonuçta toplam fungal alfa amilaz aktivitesi ölçülmüş olmaktadır. Yapılan testler sonunda un yada buğdayı alfa amilaz aktivitesi zayıf, yeterli yada yüksek diye sınıflandırmaktayız.

Enzim ölçme cihazı (enzyme meter) buğday kalitesi üzerinde enzimlerin etkisini ölçmek için kullanılır. Cihazda yapılan analiz metodu sabit ağırlık ve standart şekle sahip metal çubuğun kaynar sıcaklıktaki su banyosunda tüp içinde olan un ve su karışımının üstünde bırakılarak tüpün en altına inmesi için geçen sürenin ölçülmesine dayanmaktadır. Analiz sonucu en çok filizlenme hasarına maruz kalan buğday için 62 dir. Genelde analiz sonucu 300 den yüksek olan buğdaylar ekmek yapımı için uygundur.

FN TESTİNİN YAPILIŞI (Doğal Tahıl Kökenli Alfa Amilaz Aktivitesi)

  • Enzim ölçer (falling number) Cihazın dokunmatik ekranında FN testi seçilir
  • Kaynama sıcaklığına ulaşıldığında ekranda READY yazısı çıkar
  • Test tüpünün içine 7g un tartılır (%14 rutubetli için)
  • Test tüpü içindeki un numunesinin üzerine 25 ml saf su ilave edilir
  • Tüpün ağzına lastik tapan kapatılarak iyice çalkalanır
  • Tüpün ağzında kalan un zerrecikleri karıştırma çubuğunun yuvarlak kısmı ile aşağı doğru itilir ve tüpler yuvalarına yerleştirilir
  • Teste başlamak için kapak kapatılır
  • Enzim ölçer (falling number) Cihazı otomatik olarak enzim ölçüm çubuklarını yakalar ve 1 dakika karıştırma işlemi yapılır
  • Karıştırma işlemi sonunda ölçüm çubukları serbest bırakılır
  • Test sonunda enzim ölçer (falling number) cihazı otomatik olarak durur, sesli sinyal verir ve ekranda ölçülen değer görülür

FN Testi Değerlendirmesi:

Un ve Buğday numunelerinde test sonrası tespit edilen rakamlar aşağıdaki gibi değerlendirilir:

250-280 Enzim aktivitesi iyi
280 Enzim aktivitesi düşük

FFN TESTİNİN YAPILIŞI (Mikrobiyolojik Alfa Amilaz Aktivitesi)

  • Enzim ölçer (falling number) cihazın dokunmatik ekranında FFN testi seçilir
  • Kazan sıcaklığı test sıcaklığı olan 90 oC ulaştığında ekranda READY yazısı çıkar
  • Test tüpünün içine 5g un (%14 rutubet için), 5 gr patates nişastası konulur
  • Test tüpü içindeki un numunesinin üzerine 30 ml asetik asit çözeltisi (FFN çözelti) ilave edilir.
  • Tüpün ağzına lastik tapan kapatılarak iyice çalkalanır
  • Tüpün ağzında kalan un zerrecikleri karıştırma çubuğunun yuvarlak kısmı ile aşağı doğru itilir ve tüpler yuvalarına yerleştirilir
  • Teste başlamak için kapak kapatılır
  • Enzim ölçer (falling number) cihazı otomatik olarak enzim ölçüm çubuklarını yakalar ve 1 dakika karıştırma işlemi, ardından 1 dakikada dinlendirme işlemi ve tekrar 1 dakika karıştırma işlemi yapılır
  • Karıştırma işlemi sonunda ölçüm çubukları serbest bırakılır
  • Test sonunda Enzim ölçer (falling number) cihazı otomatik olarak durur, sesli sinyal verir ve ekranda ölçülen değer görülür

FFN Testi Değerlendirmesi:

Un ve Buğday numunelerinde test sonrası tespit edilen rakamlar aşağıdaki gibi değerlendirilir:

110-170 Enzim aktivitesi iyi
170 Enzim aktivitesi düşük

ASETİK ASİT (FFN ÇÖZELTİ) ÇÖZELTİ HAZIRLANIŞI

12 gram Kalsiyum Asetat Monohidrat (0,07M) 1 litrelik ölçü balonuna aktarılarak üzerine 500 ml saf su eklenir. Üzerine 1,2-1,4 ml glasiyel asetik asit eklenerek 1 litreye tamamlanır. pH 5,20-5,40 arasında olmalıdır. Tampon çözeltinin kullanım süresi maksimum 7 gündür.