image

Furmaks model kül fırını (ash furnace) laboratuvarlarda buğday ve un içerisinde yanmayan madde (anorganik) miktarını belirlemek için kullanılır. Ulaşabildiği maksimum sıcaklık 1100°C olup iç hacim 4 litre dir. Fırın içerisinde toplam 8 adet numune kabı (kroze) sığabiliyor. Fırın, ayarlanan ve gerçek sıcaklığı gösteren bir PID mikroişlemci kontrol sistemi ile donatılmıştır. Arkadan aydınlatmalı LCD ekran ile gecikmeli başlatma, zaman ayarı ve alarm ayarı kolayca yapılabilir. Fırınların hücresi, vakumlu fiber plakalardan ve ateş tuğlasından yapılmıştır. Fiber Plakadan yapılan yüksek yalıtım oranı, iyi bir sıcaklık dağılımı sağlamaya yardımcı olur. Fırın kapağı açıldığında elektriği kesen emniyet sistemi ve yüksek sıcaklık koruma alarmı bulunmaktadır. Furmaks dış ölçüleri 330x520x490 mm ve net ağırlığı 35 kg dır. Kullanım hataları hariç 2 yıl ürün garantisi ve 10 yıl yedek parça garantisi bulunmaktadır.

Kül Fırını / Furmaks Teknik Özellikleri;

İç Hacim :4 litre
Maksimum Sıcaklık :1100 C
Hücre Yapısı :Vakumlu fiber plaka ve ateş tuğlası
Kontrol Edici :PID mikroişlemci
Ekran :Arkadan aydınlatmalı LCD
Gecikmeli başlatma, zaman ve ayar alarmı
Aşırı ısınma koruma alarmı

Kül Fırını / Furmaks Teknik Özellikleri;

Güç:2000 W
Voltaj:220 V, 50 Hz
Net Ölçüler (mm):330x520x490
Paket Ölçüleri (mm):430x620x590
Ağırlık (Kg):35
Ürün Garantisi: 2 Yıl
Yedek Parça Garantisi: 10 Yıl


Kül fırını, yüksek sıcaklık gerektiren gıda sektöründe numuneyi yakarak kül oranı tayininde, plastik sektöründe hammadde kalitesi analizinde, metal sektöründe ısıl işlem fırını olarak, seramik sektöründe numune hazırlamada, üniversite laboratuarlarında deney amaçlı olarak kullanılmaktadırlar. Genel olarak, kullanıldığı yere sabitlenmemiş, endüstriyel fırınlara göre daha küçük portatif ve maksimum çalışma sıcaklıkları 1000°C civarı ve üzeri olan fırınlar için kullanılır. Kül fırınları çok farklı alanlarda kullanılabilirler.

Çalışma prensibi, ısıtıcı rezistansların yardımıyla fırın içindeki havanın ısıtılmasına dayanır. Sıcaklık kontrolü, sıcaklığın hassas olarak ayarlanmasının önemli olduğu fırınlarda, PID kontrollü elektronik kontrol ünitesi yardımıyla yapılır. Bu tip fırınlarda soğutma sistemi bulunmazken, soğutma çok güçlü olmayan fan sistemi ile yapılabilir. Aynı zamanda, fırın içinde oluşan çeşitli gaz, duman ve buharın bacaya verilmesi için, fan sistemi bir baca sistemine bağlanılabilir.

AMAÇ ve KAPSAM

Bu metot insan gıdası olarak kullanılan tahıllar ve öğütülmüş tahıl ürünlerinin belli sıcaklıkta Yakılarak toplam kül muhtevasının tayinini kapsar. Nişasta ürünleri, hayvan beslemesinde Kullanılan tahıl ve tahıl ürünleri ile tohumluk amaçlı tahıl ve baklagillere uygulanmaz.

PRENSİP

Deney numunesinin 900±10 0C sıcaklıktaki kül fırınında organik maddeler tamamen yanıncaya (beyaz bir renk alıncaya) kadar yakılarak elde edilen kül miktarının hesaplanmasıdır.

ALET, EKİPMANLAR VE KİMYASAL MADDELER

Hassas terazi, Kül Fırını, Desikatör, Öğütücü, Analitik terazi, Kroze, Isıya dayanıklı levha, %95’lik Etil Alkol

UYGULAMA

Kül elde etme işlemini homojen bir şekilde yapabilmek için kroze’ye (önceden 900oC’da fırında 15 dakika tutulup, desikatörde soğutulduktan sonra darası alınan) yaklaşık 2­5 gr numune tartılır. 1­2 ml etil alkol ile ıslatılır ve fırın kapağı açılır ve kroze içindeki numune alevlenip yanıncaya kadar fırının ağzında tutulur. Daha sonra kroze fırın içine konularak yakılır. Yakma işlemine numune beyaz bir renk alıncaya kadar (en az 2 saat ) devam edilir. Süre sonunda kroze ısıya dayanıklı levha üzerinde bir dakika tutularak soğumaya bırakılır. Sonra desikatöre alınır, oda sıcaklığına kadar soğutulur ve tartılır.

HESAPLAMA

K = Kuru madde üzerinden kül muhtevası kütlece (%)

mo = Deney numunesinin kütlesi (gr)

m1 = Kalıntının kütlesi (gr)

H = Deney numunesindeki rutubet muhtevası % (m/m)

                                                             K = m1 = Kül Miktarı (gr)