Proglutomaks marka gluten yıkama cihazı (Gluten washer), tam buğday ve un numunelerinde yaş gluten miktarını tespit etmek için kullanılır. Yaş gluten değeri ne kadar yüksek ise; un numunesinin protein değeri de o derece yüksek demektir. Gluten değeri yükseldikçe unun ekmeklik kalitesi de yükselir. Numuneler Proglutomaks cihazına yerleştirildikten sonra tüm işlemler otomatik olarak yapılmaktadır. Numunenin yoğrulma ve yıkanma süresi dokunmatik ekrandan dijital olarak değiştirilebilir. Aynı süre içerisinde iki adet numunenin analizi yüksek hassasiyet ve standart olarak yapılabilmekte ve böylece personel giderleri ve zaman açısından tasarruf sağlamaktadır. Dokunmatik ekranda test süreci ve uyarı mesajları takip edilebilir. Proglutomaks dış ölçüleri 340x340x330 mm ve net ağırlığı 22 kg dır. Cihazın kullanım hataları hariç 2 yıl garanti ve 10 yıl yedek parça garantisi bulunmaktadır.

Gluten Yıkama / Pro Glutomaks Teknik Özellikleri;
Donanım;
  • Dokunmatik renkli ekran
  • Aynı anda iki numune analiz etme imkanı
  • Un ve tam buğday unu yıkama seçenekleri
  • Kullanıcı güvenliği için kefe sensörü
  • Daha verimli yıkama için çift su pompası
  • Voltaj değişimlerine karşı korumalı SMPS güç kaynağı
  • Yüzey montaj (SMD) teknolojisi ile üretilmiş tümleşik kontrol ünitesi
  • ARM teknolojisi ile güçlendirilmiş işlemci
Yazılım;
  • Kullanıcı dostu ara yüzey yazılımı
  • Ekrandan ayrarlanabilir yıkama ve yoğurma süreleri
  • Ekrandan ayarlanabilir yıkama su akış hızı
  • Çalışma sürecinin ekrandan takip edilebilmesi
  • Yabancı dil seçeneği
  • Arıza tespit sistemi

Gluten Yıkama / Pro Glutomaks Teknik Özellikleri;

Güç: 250 W
Voltaj: 220 V, 50 Hz
Net Ölçüler (mm): 320x320x330
Paket Ölçüleri (mm):370x370x380
Ağırlık (Kg): 22
Ürün Garantisi: 2 Yıl
Yedek Parça Garantisi: 10 Yıl
Standartlar: AACC 38-12, ICC 137/1, ISO 7495

Buğdayda bulunan depo proteinlerine "gluten" adı verilir. Buğday ununa su ilave edilip yoğrulduğunda, gluten proteinlerinden "gliadin" ve "glutenin" in suyu emerek şişmesi sonucu viskoelastik özellikte hamur oluşur. Gluten, fermantasyon sırasında maya tarafından üretilen CO2 gazının tutulmasını ve yüksek hacimli ekmek oluşturulmasını sağlar. Gluten, yıkama işlemiyle, tahıllar içerisinde sadece buğdaydan elde edilebilir. Mayalı ekmek yapımı söz konusu olduğunda yaş gluten miktarı ve kalitesi çok önemli kalite kriterleridir. Gluten yıkama cihazı (Glutomatic), Buğday ve un numunelerinde yaş gluteni ayırarak miktarını tespit etmek için kullanılır. Gluten yıkama cihazı (Glutomatic) tam otomatiktir. Numuneler yerleştirildikten sonra tüm işlemleri otomatik olarak yapmaktadır.

Unun içerisinde Yas gluten değeri 28-32 arası ideal olup eksikliği durumunda iyi buğday ile karıştırılarak veya kuru gluten ilavesi ile istenen değerlere ulaşılabilir. Kuru gluten, buğday nişastası üreticilerinin yakın geçmişe kadar teknoloji yetersizliğinden dolayı elde edilmesi zor olan ancak bugün Un sanayi, dayanıklı unlu mamuller, ve balık yemi başta olmak üzere yem sanayinde kullanılan bir sanayi hammaddesi haline gelmiştir.

YAŞ GLUTEN: Gladin ve Glutenin proteinlerinden oluşan visko-elastik maddeye denir. Gladin yapışkanlık ve akışkanlık özelliğine Glutenin ise esneklik şekil değiştirmeye karşı direnç gösterme özelliğine sahiptir.

GLUTEN DEĞERİ: Gluten miktarı hakkında bilgi veren yüzde (%) cinsinden bir değerdir. Gluten değeri yükseldikçe unun ekmeklik kalitesi yükselir. Zayıf olarak tanımlanan un numunelerinin gluten değeri düşüktür.

Test edilecek un numunesi %2 tuzlu su çözeltisi ile hamur haline getirildikten sonra bu hamur %2 tuzlu su çözeltisi ile yıkanarak nişasta, suda çözünen proteinler (albüminler) ve seyreltik su çözeltilerinde çözünen proteinler (globülinler) uzaklaştırılarak yaş gluten numunesi elde edilir. Elde edilen yaş gluten numunenin gluten miktarı hakkında bilgi verir.

  • Yıkama ipekleri gergin olacak şekilde gluten yıkama cihazının (Glutomatic) kefelerine yerleştirilir.
  • Parmak ucu ile ipekler 4-5 damla suyla nemlendirilir.
  • 10 gram un numunesi ±0.01 gr hassasiyet ile gluten yıkama cihazının (Glutomatic) kefeleri içerisine konulur.
  • Un numunelerinin üzerine 4 ila 5 ml tuzlu su (% 2 lik) ilave edilir.
  • Kefeler aynı anda gluten yıkama (Glutomatic) cihazına yerleştirilir (Aksi taktirde kefe içerisindeki numune kurumaya başlayacağından ipekleri tıkayarak yıkama işlemin olumsuz etkileyecektir.)
  • Tüpün ağzında kalan un zerrecikleri karıştırma çubuğunun yuvarlak kısmı ile aşağı doğru itilir ve tüpler yuvalarına yerleştirilir
  • 500 ml ’lik beherler kefelerin altına yerleştirilir ve START butonuna basılır.
  • Gluten yıkama cihazının (Glutomatic) işlem süresi standart gereği 20 saniye yoğurma ve 300 saniye yıkama şeklindedir.
  • Yıkama süresi boyunca un numuneleri 250-300 ml tuzlu su (%2 lik) ile yıkanır.
  • Gluten yıkama cihazında (Glutomatic) Kullanılan tuzlu su solüsyonun sıcaklığı 22 ± 2ºC olmalıdır.
  • Analiz süresi bittiğinde cihaz sesli sinyal vererek operatörü uyarır.
  • Test süresi sona erdiğinde un numunelerinden nişasta ayrılıp kefelerin içerisinde gluten geri kalır.
  • Gluten yıkama cihazından (Glutomatic) alınan gluten içerisinde olası nişasta bulunma ihtimaline karşılık 1-2 kere çeşme suyundan geçirilir.
  • Nişastanın tamamen ayrıldığından emin olduktan sonra gluten indeks santrifüj (Gluten Index Centrifuge) cihazına yerleştirilir.
  • Santrifüj (Centrifuge) işleminden sonra gluten üzerinde su damlacıkları kalmışsa tartmadan önce hafifçe sallayarak ayrılmasını sağlanır.

% Toplam Gluten = (Elekten Geçen Gluten Ağırlığı + Elekten Geçmeyen Gluten Ağırlığıdır) * 10

Hesaplama işlemi sonucunda elde edilen değer yüzde toplam yaş gluten değerini verir. Elde edilen gluten miktarı belirli bir nem oranı temel alınarak düzeltilebilir. Örneğin tüm sonuçlar % 14’lük neme göre düzeltilmek istenirse aşağıdaki formül kullanılır.


                                                               Ölçülen yaş gluten miktarı × (100-14)

% Düzeltilmiş toplam gluten (%14) = ----------------------------------------------------

                                                              (100 – numunenin nem oranı)


Yaş gluten değeri ne kadar yüksek ise; un numunesinin protein değeri de o derece yüksek demektir. Yüksek gluten değerli unlardan kaliteli ekmekler, pastalar, börekler, baklavalar yapılabilmektedir.