Rollermaks model laboratuvar tipi valslı değirmen (roller mill) hem tavlı ve hem de tavsız buğdaydan un elde etmek amacıyla kullanılır. Rollermaks sonucuna göre un verimi hesaplanabilir ve çıkan un ürünü Gluten, Sedimantasyon ve Enzim ölçer testleri için kullanılabilir. 4 adet vals topu bulunan öğütme bölümü ve eleme bölümünden oluşmaktadır. Öğütmeden sonra 2 ürün; un ve kepek elekler kullanılarak ayrılır ve farklı haznelerde toplanır. Rollermaks dış ölçüleri 480x570x630 mm ve net ağırlığı 52 kg dır. Kullanım hataları hariç 2 yıl ürün ve 10 yıl yedek parça garantisi bulunmaktadır.

Valsli Değirmen / Rolermaks Teknik Özellikleri;
Donanım;
  • Tavlı ve kuru buğday öğütme özelliği
  • Yüksek mukavemet için alüminyum döküm ana gövde
  • Daha uzun ömürlü kullanım için sertleştirilmiş çelik valsler
  • Un ve kepeğin ayrılması için silindirik elek sistemi
  • Farklı gözenek boyutunda elek seçenekleri
  • Daha iyi öğütme için 4 valsli sistem
  • Güçlü Asenkron motor
  • İleri-Geri motor çalışma modu
  • Daha verimli çalışma için V kayış sistemi
  • Öğütme işlemi kolay takibi için cam kapak
  • Ayarlanabilir buğday besleme hızı

Valsli Değirmen / Rolermaks Teknik Özellikleri;

Güç:2000 W
Voltaj:380 V, 50 Hz
Net Ölçüler (mm):600x392x596
Paket Ölçüleri (mm):650x440x650
Ağırlık (Kg):52
Ürün Garantisi: 2 Yıl
Yedek Parça Garantisi: 10 Yıl

Valslı Değirmen (roller mill), satın alınacak buğdayların kalitesine göre sınıflandırılması, depolanması ve fiyatlandırılmasını sağlamak için kullanılır. Ayrıca fabrikada öğütülecek buğdayın daha önce laboratuar değirmeninde homojen olarak öğütülerek: değerlerinin önceden tespit edilerek gerekli değişimin, düzeltmelerin yapılarak karışım oranlarının belirlenmesinde kullanılır.

VERİM: Buğdaydan değirmen yardımıyla un ve kepeği ayırdıktan sonra unun miktarının buğday miktarına bölünerek çıkan değerin 100 ile çarpılması sonucu ortaya çıkan değerdir.

TAVLAMA: Buğdaydan değirmen yardımıyla un elde edebilmek için buğday kabuğunun mümkün olduğunca büyük parçalar şeklinde ayırmak gerekir. Bu amaçla buğdaylara su verilir. Tavlama suyu ile buğday kabuğunun kırılganlığı azaltılmış, elastikiyeti artırılmış olur. Böylece kabuğu iri parçalar şeklinde ayırmak mümkün olmaktadır. Verilen suyun buğday kabuğunun dışından kabuğun iç kısmında bulunan unsu (endosperm) tabakasına ulaşması beklenir. Daha iç tabakalara ulaşması ise istenmez.

  • Öğütmenin amacı, kabuk ve endospermi birbirinden ayırmak ve endospermi küçülterek un haline getirmektir.
  • Valslı değirmen (roller mill) üzerinde bulunan elektrik şalteri açılır
  • Daha önce taş ve safsızlıkları ayıklanmış ve temizlenmiş buğday 100 gram olarak tartılır
  • Buğday numunesi hazne içerisine doldurulur
  • Buğday akış hızı valslı değirmen (roller mill) üzerindeki besleme ayar potu ile ayarlanır
  • Buğday valsler arasından geçerek un haline gelir
  • Valslı Değirmen (roller mill) üzerinde bulunan elekten geçen un hazne içerisine dökülür
  • Elekten geçmeyen kepek ise ayrı bir hazne içerisine dökülür