Santrimaks model gluten indeks (gluten index) cihazı, yaş gluten’in mukavemetinin belirlenmesinde kullanılır. Numunelerin indeks değeri, protein bağları çekim kuvveti ve dolayısıyla gaz tutma kapasitesinin hakkında fikir verir. Analiz süresi ve motor devir hızı kullanıcı dostu tasarıma sahip 4.3 inç dokunmatik renkli LCD ekran üzerinden takip edilebilir. Santrimaks standard gereği 6000 rpm hızına otomatik olarak ulaşmaktadır. Santrimaks ile aynı anda iki adet numunenin analizi güvenilir ve yüksek hassasiyet ile yapılabilir ve böylece zaman açısından tasarruf sağlanabilir. Kullanıcı güvenliği için kapı kilidi ve cihazın güvenliği için balans sensörü mevcuttur. santrimaks dış ölçüleri 280x150x165 mm ve net ağırlığı 6 kg dır. Kullanım hataları hariç 2 yıl ürün ve 10 yıl yedek parça garantisi bulunmaktadır.

Gluten İndeks / Santrimaks Teknik Özellikleri;
Donanım;
  • Ergonometrik tasarım
  • Paslanmaya karşı dirençli Alüminyum rotor ve alt taban
  • Voltaj değişimlerine karşı korumalı SMPS güç kaynağı
  • Kullanıcı dostu tasarıma sahip 4.3 inç renkli dokunmatik ekran ve ekran kalemi
  • Yüzey montaj (SMD) teknolojisi ile üretilmiş tümleşik kontrol ünitesi
  • Yüksek performans için ARM teknolojisi ile güçlendirilmiş işlemci
  • Kullanıcı güvenliği için kapı kilidi ve sensörü
  • Cihazın güvenliği için balans sensörü
Yazılım;
  • Kullanıcı dostu ara yüz tasarımı
  • Ayarlanabilir motor hızı
  • Ayarlanabilir çalışma süresi
  • motor devir hızının ekrandan takip edilebilmesi
  • Ariza tespit sistemi
  • Ayarlanabilir tarih, saat ve ekran çözünürlüğü
  • Yabancı dil seçeneği

Gluten İndeks / Santrimaks Teknik Özellikleri;

Güç:150 W
Voltaj:220 V, 50 Hz
Net Ölçüler (mm):280x150x165
Paket Ölçüleri (mm):330x200x215
Ağırlık (Kg): 6
Ürün Garantisi: 2 Yıl
Yedek Parça Garantisi: 10 Yıl
Standartlar:AACC 38-12, ICC 155&158

Glüten indeks değeri, gluten kalitesi hakkında bilgi veren yüzde (%) cinsinden bir değerdir. Gluten indeks değeri yükseldikçe unun gluten kalitesi yükselir. Zayıf olarak tanımlanan un numunelerinin gluten indeks değeri düşüktür. Test edilecek un numunesi %2 tuzlu su çözeltisi ile hamur haline getirildikten sonra bu hamur %2 tuzlu su çözeltisi ile yıkanarak nişasta, suda çözünen proteinler (albüminler) ve seyreltik su çözeltilerinde çözünen proteinler (globülinler) uzaklaştırılarak yaş gluten numunesi elde edilir. Yaş gluten sabit bir hızda santrifüj edilmesi sonucunda numunenin bir kısmı özel elekten geçer. Elekten geçmeyen gluten miktarının, toplam gluten miktarına oranı gluten kalitesi hakkında bilgi verir.

  • Gluten yıkama cihazında yıkamış olan iki adet gluten numunesi gluten indeks (Gluten Index Centrifuge) cihazının eleklerine yerleştirilir
  • Kartuşların içerisine numune glutenler yerleştirdikten sonra kartuşları kasnak içerisindeki yuvalarına sağlam bir şekilde yerleştirilir
  • Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra gluten indeks (Gluten Index Centrifuge) cihazın kapağı kapatılır
  • Ekranın yanında bulunan START tuşuna basarak cihazı çalıştırılır
  • Çalışma işlemi başladıktan sonra cihaz güvenlik nedeniyle kapağı otomatik olarak kilitler
  • Gluten indeks (Gluten Index Centrifuge) işlem süresi 1 dakika ve motor devir hızı 6000 rpm dir
  • Analiz süresi tamamlandığında otomatik olarak kilitlediği kapak kilidini yine otomatik olarak açar ve operatörü testin bittiğine dair sesli sinyal vererek uyarır
  • Analiz tamamlandığında kapak açılır ve elekler çıkarılır
  • Kartuş eleklerinden geçen ve eleğin arkasında kalan gluten spatül ile kazınır ve terazide tartılır
  • Elekten geçmeyen ve eleğin önünde kalan gluteni pens ile çekerek terazide tartılır
  • Hesaplama işlemi sonucunda elde edilen değer yüzde gluten indeksini verir.

Elekten geçmeyen gluten

% Gluten indeks = ---------------------------------------- x 100

Toplam gluten

İndex değerinin >%72 olması istenir.

Bu rakam ne kadar büyük ise; protein bağları çekim kuvveti ve dolayısıyla gaz tutma kapasitesinin de yüksek olduğu hakkında fikir vermektedir. Ayrıca Unda süne tahribatı hakkında da fikir vermektedir: Şayet unda süne tahribatı varsa ne kadar fazla süne tahribatı olursa glüten indeks değeri de o kadar düşük olacak demektir.