Drymaks marka kuru gluten (dry gluten) cihazı, un numunelerinin kuru gluten değerlerini bulmak için kullanılır. Drymaks cihazı ile yaş gluten sıcaklığa maruz kalarak suyu tamamen buharlaşır ve kuru gluten elde edilir. Kuru gluten değerinden un numunesinin su kaldırma özelliği elde edilir. Numuneler drymaks cihazına yerleştirildikten sonra tüm işlemler otomatik olarak yapılmaktadır. Aynı süre içerisinde iki adet numunenin analizi yüksek hassasiyet ve standart olarak yapılabilmekte ve böylece zaman açısından tasarruf sağlamaktadır. Drymaks dış ölçüleri 250x250x150mm ve net ağırlığı 3 kg dır. Cihazın kullanım hataları hariç 2 yıl garanti ve 10 yıl yedek parça garantisi bulunmaktadır.

Kuru Gluten / Drymaks Teknik Özellikleri;

İçerik Hazırlanıyor

Kuru Gluten / Drymaks Teknik Özellikleri;

Güç: 500 W
Voltaj:230 V, 50 Hz
Net Ölçüler (mm):250x250x150
Paket Ölçüleri (mm):290x290x200
Ağırlık (Kg):3
Ürün Garantisi: 2 Yıl
Yedek Parça Garantisi: 10 Yıl


  • Gluten yıkama cihazında hazırlanan ve gluten indeks değerleri kontrol edilen yaş gluten numuneleri Kuru Gluten (Glutork) testi için hazırdır.
  • Power butonu açılarak cihazın ısınması için elektrik akımı girişi sağlanır.
  • Kuru gluten (Glutork) cihazının çalışma sıcaklığı 150 ºC olup bu sıcaklığa erişince lamba söner.
  • Yaş gluten numuneleri pens yardımıyla kuru gluten (Glutork) cihazının ortasına yerleştirilir.
  • Cihazın kapağı kapatılır ve kilitlenir.
  • 4 dakikalık analiz süresi sonunda kırmızı renkli lambası yanar ve test bittiğinde sesli uyarı verir.
  • İçerisindeki su tamamen buharlaşan kuru gluten numuneleri terazide tartılır.
  • Hassas laboratuvar terazisinde okunan değer aşağıdaki formüle yerleştirilerek hesaplanır:

    % Toplam Kuru Gluten = Terazide yapılan tartım * 10

    Hesaplama işlemi sonucunda elde edilen değer yüzde olarak toplam kuru gluten değerini verir. Elde edilen gluten miktarı belirli bir nem oranı temel alınarak düzeltilebilir. Örneğin tüm sonuçlar % 14’lük neme göre düzeltilmek istenirse aşağıdaki formül kullanılır.

    Ölçülen kuru gluten miktarı×(100-14)
    % Düzeltilmiş toplam kuru gluten (%14)= --------------------------------------------------------------------
    (100 – numunenin nem oranı)

    Ekmeklik numunelerde %Toplam Kuru Gluten değerinin ≥9.5 olması istenir Bu rakam ne kadar yüksek ise; protein değeri de O derece yüksek demektir. Yüksek protein değerli unlardan kaliteli ekmekler, pastalar, börekler, baklavalar yapılabilmektedir. Bazen özel ürünler için protein değerinin ve dolayısıyla gluten değerinin düşük olması istenir.